آشنایی با مراحل کاشت داشت وبرداشت انار

موقعیت انار در ایران :

 

در تمامی استان های کشور که در حاشیه کویر مرکزی قرار دارند کشت وکار انار از قدیم الایام به عنوان یک محصول اقتصادی رونق ویژه ای داشته است.

در استان خراسان به دلیل سطح زیر کشت زیاد انار (در شهرستانهای حاشیه کویر) آن را به عنوان یکی از عمده ترین منابع درآمد اقتصادی کشاورزان در آورده.کشت واریته هایی از انار مثل بجستونی ،شیشه کپ وشیرین قند کاشمری که دارای ارزش صادراتی هستند،در استان خراسان باعث رونق آن شده است.

پنج استانی که بالا ترین سطح تولید و کاشت انار را در کشور دارا می باشند،بترتیب عبارتند از : فارس ، خراسان ، مرکزی ، اصفهان ، یزد .

 

سطح زیر کشت انار در ایران :

در سال زراعی 1376-1375 برابر 51826 هکتار بوده و مقدار تولید انار کشور 573843  تن بوده .توجه : عملکرد مطلوب انار در هکتار 30 تن است .

 

تاریخچه انارکاری  در ایران :

شواهد موجود،نوشته های مورخین وآثار به جای مانده وحک شده بر دیواره های سنگی تخت جمشید نشان دهنده بومی بودن انار در ایران است.

واژه های انار ،هنار ،نار از القاب پارسی هستند که دربعضی کشورهای از آنها استفاده می شود.

 

تاریخچه انارکاری در جهان :

کشورهای آسیای میانه ،آسیای شرقی و مرکزی ،ماوراء قفقاز و اسپانیا مهم ترین مناطق کشت اناربعد از ایران می باشند.

 

انار از نظر گیاهشناسی : 

  Punica، دارای یک جنس به نام (Punicaceae انار در خانواده پونیکاسه (

P.granatum و  غیر خوراکی))P.protopunica و دو گونه به نام های

(انارهای معمولی و خوراکی ) می باشد.میوه انار از نوع سته است .

 

انار از نظر مرفولوژی :

انار درخچه ای پر شاخ و برگ با شاخه های نامنظم است .کم وبیش خاردار وپاجوش هایی که در مناطق سرد سیر و نیمه گرمسیری بصورت خزان کننده ودر نواحی گرمسیری بصورت همیشه سبز می باشد .ارتفاع متوسط درخت 5-2متر می باشد .گل ها دو جنسی با دمگل کوتاه یا بدون دمگل به رنگ های صورتی ،نارنجی،قرمز است ،به صورت منفرد و یا دستجات 2تا 15تائی بهم چسبیده روی درخت مشاهده می شود.

 

به طور کلی گلها بر روی درخت انار به دو شکل هستند :

1- گلهای زنگولهای : که به گلهای غیر ثمری درخت مشهورند .

2-گلهای بطری شکل : گلهای ثمری گیاه است ،در گلهای ثمری قسمت انتهای دمگل از همان اوایل ظهور کاملا بر جسته است ؛درحالیکه این موضوع در گلهای زنگولهای ( غیر ثمری ) کاملا حالت معکوس دارد .

توجه : تعداد گلهای زایا نیز به مراتب کمتر از گلهای نازا است .

نکته : مرغوب ترین انارها مربوط به گلهای اوایل فصل گلدهی است .

 

ارقام انار:

بیش از 760رقم مختلف از انار در کلکسیون ایران است .ارقام مهم ومعروف انار ایران عبارتند از :شهوار دانه قرمز ، میخوش ، شیرین ساوه ،آلک ساوه ، ملس اصفهانی دانه قرمز ، شیشه کپ .

توجه : درمیان ارقام مختلف انار ملس ترش ساوه از نظر انباری رقم خوبی است .

 

آفات مهم انار :

کرم گلوگاه انار ،شپشک ها ، شته ها ، وکنه ها را می توان نام برد.

 

روشهای کاشت انار :

درخت انار را می توان با کاشتن بذر،پیوند،پاجوش،قلمه و خوابانیدن شاخه زیاد کرد.خوابانیدن شاخه : در فصل بهار،پاجوش های دو ساله وقوی را بدون جدا کردن از درخت در زمین می خوابانند به نحوی که انتهای شاخه از خاک بیرون باشد .

درفصل پاییز محل اتصال پاجوش به درخت اصلی را قطع می کنند و دراسفند همان سال آن را از خاک بیرون می آورند.

قلمه : زیاد کردن درخت انار از طریق قلمه آسان ترین ، علمی ترین ، مفید ترین و رایج ترین روش است .قلمه ها از شاخه های 2تا 3ساله ، به طول 10 تا 25سانتی متر در زمستان تهیه می شوند .پس از کاشت بلافاصله آبیاری صورت می گیرد.

توجه :آبیاری با فاصله 8تا10 روز یک بار انجام می گیرد.

فاصله درخت ها روی ردیف 2تا5متر وفاصله ردیف ها 3تا6متر تفاوت می کند.تعداد درخت در یک هکتار متناسب با فاصله آنها از 400تا1600اصله می شود.

 

خاک : بهترین شرایط خاکی جهت کشت انار خاکهای رسی عمیق می باشد.

 

آبیاری : دور آبیاری 15-12 روز یکبار اگر انجام شود ،کیفیت میوه ها بهتر و میزان ترک خوردگی آنها کمتر است .

 

کوددهی : کود دامی را به میزان 14تا10کیلو گرم برای هر درخت 12تا10ساله و تا 70-50 کیلو گرم برای هر درخت 30ساله ،دراواخر زمستان تا نزدیک عید نوروز به زمین می دهند .

 

هرس:

هرس فرم دهی در انار حدود 5-4 شاخه قوی وسالم در جهات مختلف که به طرف خارج قرار دارند و زاویه های باز تری (حدود 40-35 درجه ) نسبت به تنه درخت دارند باقی گذاشته،بقیه را حذف می کنیم. شاخه های باقی مانده را نیز تا حدود دو، سوم از طول شان کوتاه می کنیم.

هرس سبز از اواسط مرداد ماه هر سال شروع می شود و تمام شاخک های خشکیده و خارهای روی درخت گرفته شده تا پوست میوه ها در اثر تماس با آنها صدمه   نبیند.

انار

كليات گياه شناسي

انار يكي از ميوه هايي است كه از قديم وجود داشته است حتي در كتب مقدس چندين بار نام آن ذكر شده است . هومر شاعر معروف يونان در كتاب خود ( اوديسه ) از آن نام برده است . معروف ايت كه حضرت سليمان باغ بزري پر از درخت هاي انار داشته كه به ان عشق مي ورزيده است .

درخت انار بومي ايران و مناطق مجاور آن است . كلمه انگليسي Pomegranate  از زبان يوناني مشتق شده كه به معني ( سيب با هسته هاي زياد ) مي باشد .

انار درخت كوچكي است كه ارتفاع آن تا 6 متر مي رسد و در مناطق نيمه گرمسيري مي رويد . شاخه هاي آن كمي تيغدر و برگهاي آن متقابل ، شفاف و ساده است .

گلهاي انار درشت برنگ قرمز اناري ولي بي بو مي باشد . ميوه آن كروي با اندازه هاي مختلف داراي پوستي قرمز رنگ و يا زرد رنگ مي باشد .

رويهمرفته در حدود بيست نوع مختلف انار در دنيا موجود است .

تركيبات شيميايي:

قسمت هاي مختلف درخت انار مخصوصا پوست ريشه و ساقه انار داراي مقدري در حدود 20 درصد تانن و اسيد پوني كوتانيك Punicotaniv acid مي باشد . پوست درخت انار داراي الكالوئيدي بنام پله تيه رتين Pelletierin است .

در صد گرم دانه انار واد زير موجود است .

انرژي                              38 كالري

آب                                  82 گرم

پروتئين                           0/4 گرم

چربي                            0/3 گرم

مواد نشاسته اي            10 گرم

كلسيم                         4 گرم

سديم                          3 ميلي گرم

پتاسيم                       260 ميلي گرم

آهن                           0/5 ميلي گرم

ويتامين ب 1               0/2 ميلي گرم

ويتامين ب 2                0/03  ميلي گرم

ويتامين ب 3                 0/02 ميلي گرم

ويتامين ث                   4 ميلي گرم

خواص داروئي:

خواص ميوه انار

 از نظر طب قديم ايران ميوه انار سرد ف تر و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشك و بسيار قابض مي باشد .

پوست ريشه درخت انار از بقيه قسمت هاي اين درخت قابض تر است .

كليه قسمت هاي درخت انار داراي تان مي باشد كه بسيار قابض است . براي مصارف دارويي از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ريشه و دانه انار استفاده مي شود .

1)انار شيرين ادرار آور است .

2)ملين مزاج است .

3) آب انار شيرين براي بيماريهاي مجاري ادرار مفيد است .

4)ترشح صفرا را زياد مي كند.

5)آب انار اسهال را برطرف مي كند.

6)اگر آّ انار را با عسل مخلوط كرده و هر روز چند قطره در بيني بچكانيد از رشد پوليپ در بيني جلوگيري مي كنيد .

7) خون ساز است .

8)خون را تصفيه مي كند .

10)براي سالمندان بهترين دارو براي تقويت كليه است .

11)آب انار خنك كننده است .

12)رنگ صورت را شاداب مي كند .

13)صدا را باز كرده و گرفتگي صدا را برطرف مي كند .

14)براي وزن اضافه كردن انار بخوريد .

15)آب انار مقوي قلب و معده است .

خواص ديگر قسمت هاي درخت انار

1. جوشانده پوست ريشه درخت انار كرم معده و روده را از بين مي برد .

2. جوشانده پوست درخت انار نيز اثر ضد كرم درد .

3. براي برطرف كردن گلو درد و زخم گلو از جوشانده پوست انار و يا جوشانده برگهاي انار استفاده كنند .

4.خانم هائيكه عادت ماهيانه شان منظم نيست مي توانند از جوشانده برگهاي انار استفاده كنند.

5.برگهاي له شده انار را اگر روي پوست بگذاريد خارش را از بين مي برد .

6.براي برطرف كردن سوختگي پوست ، گلهاي انار را له كرده و با روغن كنجد مخلوط كنيد و اين پماد را روي قسمت سوختگي بماليد .

7. جوشانده پوست درخت و پوست ريشه درخت انار كرم كش است .

8.دم كرده گل انار اسهال مزمن را برطرف مي كند .

9.دم كرده گلهاي انار را بصورت غرغره براي از بين بردن زخمهاي دهان بكار ببريد .

10.براي برطرف كردن دندان درد ، دم كرده ريشه درخت انار را در دهان مضمضه كنيد .

11.انار ترش و شيرين (ميخوش )ادرار را زياد مي كند .

12. براي برطرف كردن بواسير بايد معقد را با جوشانده پوست انار شستشو داد .

 

مضرات :

كسانيكه سرد مزاج هستند نبايد در خوردن انار افراط كنند . زيرا معده را سست كرده و ايجاد نفخ مي كند . اينگونه افراد بايد انار را با زنجبيل بخورند . جوشانده پوست درخت و پوست ريشه آن كه براي رفع كرم بكار
مي رود ممكن است ايجاد سرگيجه و استفراغ كند . بهر حال در خوردن جوشانده آن بايد احتياط كرد و اين كار بايد تحت نظر متخصص انجام گيرد .